Elke relatie of huwelijk krijgt te maken met moeilijke tijden. Het is namelijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Lijken de moeilijke tijden te overheersen? Of lijkt de emotionele verbinding vrijwel helemaal verdwenen? Dan kan het voelen alsof je huwelijk niet meer te redden valt. Echter, als jullie beiden willen werken aan de relatie, hoeft het einde niet nabij te zijn. Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om je huwelijk te redden. Hieronder delen we een aantal adviezen van de nummer 1 online psycholoog

1. Goed communiceren met elkaar

Je hebt het vast en zeker eerder gehoord, maar communication is key in een huwelijk. Toch kan de communicatie verslechteren wanneer jullie al lange tijd samen zijn. Er zijn dan bepaalde communicatieproblemen ontwikkeld die lastig te veranderen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het slecht omgaan met feedback of de ander de schuld geven tijdens conflicten. 

Probeer de communicatie te verbeteren door een veilige ruimte te creĆ«ren waarin jullie beiden openlijk kunnen praten. Wees eerlijk over je gevoelens en luister echt naar de ander. Probeer niet boos te worden en stel vragen om duidelijkheid te krijgen. 

2. Besteed tijd samen

Jullie hebben beiden een druk leven. Werk, sociaal leven, voor de kinderen zorgen; noem het maar op. Hierdoor is het makkelijk om elkaar uit het oog te verliezen en langs elkaar heen te gaan leven. Zorg er daarom voor dat jullie tijd voor elkaar vrijmaken. Ga leuke dingen doen zonder afleiding van werk of de kinderen. Plan bijvoorbeeld een wekelijkse datenight of ga lekker een weekendje samen weg. Dit kan helpen om het huwelijk niet leven in te blazen.

3. Zoek professionele hulp

Soms lijken de problemen niet op te lossen. Betekent dit dan het einde van jullie huwelijk? Wanneer jullie beiden willen werken aan de relatie, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Zoek bijvoorbeeld contact met een relatietherapeut bij huwelijksproblemen. Deze professional kan jullie helpen bij het vinden van de achterliggende oorzaak en het veranderen van diepgewortelde negatieve patronen. Ook biedt een relatietherapeut nieuwe inzichten en een neutrale blik wat helpt om de problemen van beide kanten te zien.