Het gaat gebeuren: je gaat trouwen in de nabije toekomst. Maar nu moeten de ringen nog worden uitgekozen en die zijn er in veel verschillende soorten en maten, dus welke ring is nou de perfecte ring? De trouwring is het belangrijkste sieraad die jij voor de rest van je leven zal gaan dragen, dus het is niet zomaar een taak om er één uit te zoeken. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten voordat je op zoek gaat naar de perfecte trouwring.

Het begin

Voordat je begint aan de zoektocht moet de belangrijkste vraag gesteld worden: willen jullie exact dezelfde ring of willen jullie verschillende stijlen? Jullie moeten het allebei voor de rest van jullie leven dragen, dus dit is de belangrijkste beslissing. Daarna moeten jullie jezelf afvragen waar jullie op zoek gaan naar de trouwringen. Er zijn drie opties waar je een trouwring kan kopen of laten maken: de edelsmid, de juwelier en een trouwringenspecialist. Als je eenmaal gekozen hebt waar je de trouwringen wil laten maken of kopen moet je je goed laten informeren. Kies niet zomaar de eerste de beste ring uit, maar pas zoveel mogelijk verschillende ringen. Het uitzoeken van een trouwring duurt dus wel enige tijd, begin dus zeker ver van tevoren: minstens twee maand van tevoren en het liefst zelfs meer. Ook de levertijd ligt tussen de twee en drie weken, dus op tijd beginnen is een must. 

De prijs

Ook zeker een factor wat meegenomen moet worden is de prijs van trouwringen. Het ligt natuurlijk volledig aan wat voor trouwringen je aanschaft. Het materiaal, het model, de graveringen, eventuele steentjes en de merken hebben allemaal invloed op wat de prijs ongeveer wordt. Een Nederlands bruidspaar besteedt gemiddeld genomen ongeveer €750 per trouwring, dus samen zo’n €1500. 

Het materiaal

De meeste trouwringen zijn van edelmetaal, want dat roest niet en blijft dus mooi, maar tegenwoordig worden er ook andere materialen gebruikt. In deze kop zal ik de meest gebruikte materialen behandelen. De meest gebruikte standaard trouwring is de gouden trouwring. Gouden trouwringen zijn er in drie verschillende varianten: witgoud, roségoud en geelgoud. Een andere veel gebruikte materiaalsoort is het witste, hardste materiaal wat er bestaat: platina. De mooie witte kleur van platina is nog witter dan witgoud, maar het is wel duurder dan witgoud. Platina is een materiaal wat niet zo allergie gevoelig is als goud, dus handig voor een stel wat allergisch is voor verschillende materialen. De laatste materiaalsoort die behandeld wordt in deze blog is titanium. Titanium is een grijs wit metaal, maar werd eerder eigenlijk helemaal niet gebruikt voor trouwringen. Het is een recente ontwikkeling dat dit materiaal ook gebruikt wordt voor trouwringen. Titanium is minder makkelijk te bewerken, dus meestal zijn de modellen wel redelijk simpel en strak, maar dat maakt de ringen niet minder mooi.