Ook een goed huwelijk krijgt te maken met ups en downs. Het hoort er nu eenmaal een beetje bij. Lijkt de liefde nu toch echt verdwenen? Of leven jullie al een tijdje langs elkaar heen? Dan is het wellicht tijd voor huwelijkstherapie. Dit is een vorm van therapie waarbij jullie aan de slag gaan met het identificeren en verbreken van negatieve patronen in jullie huwelijk. Huwelijkstherapie is anders dan relatietherapie aangezien het speciaal gericht is op koppels die al jarenlang samen zijn. 

Je kunt samen in huwelijkstherapie gaan wanneer jullie relatieproblemen ondervinden, zoals constante ruzies of een verminderde intimiteit. Maar ook kan het helpen om jullie relatie terug op te bouwen na ontrouw of een affaire. Hieronder noemen we de drie belangrijkste redenen om huwelijkstherapie te volgen. 

1. Om de communicatie te verbeteren

Dit is een van de meest voorkomende redenen waarom koppels in huwelijkstherapie gaan: de communicatie verbeteren. Wanneer jullie jarenlang samen zijn, kunnen er bepaalde communicatiepatronen zijn ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het aanvallen van iemand op hun karakter in plaats van te richten op het gedrag. Of het omkeren van de schuld naar de ander wanneer hij/zij ergens op wordt aangesproken.

Als jullie niet goed met elkaar communiceren, kunnen kleine misverstanden uitgroeien tot grote conflicten. En dit heeft weer een negatieve invloed op jullie huwelijk.

2. Om conflicten op te lossen

Elk koppel heeft weleens ruzie. Dit hoeft geen negatieve effecten op een relatie te hebben. Echter, wanneer conflicten of ruzies onopgelost blijven, kan dit leiden tot een grote afstand tussen partners. Tijdens huwelijkstherapie worden onopgeloste conflicten geïdentificeerd. Jullie gaan vervolgens werken aan het begrijpen van de achterliggende oorzaken van deze conflicten. Deze oorzaken kunnen financiële beslissingen, verschillen in opvoedingsstijlen of heel iets anders zijn. Hierna leren jullie om conflicten op een gezonde manier op te lossen.

3. Om het vertrouwen te herstellen

Hebben jullie te maken gekregen met een affaire of ontrouw? Dan heeft dit een grote impact op jullie huwelijk. Wanneer jullie beiden willen werken aan de relatie, helpt huwelijkstherapie bij het herstellen van het vertrouwen dat is beschadigd. Willen jullie liever niet naar een fysieke praktijk? Bijvoorbeeld omdat jullie het beide best spannend vinden? Dan kunnen jullie relatietherapie online volgen. Jullie hoeven dan niet de deur uit, maar praten via een beveiligde verbinding met een gekwalificeerde therapeut.